SPPK: Živočíšna výroba bije na poplach, potrebuje záchranný pás

06.02.2013 Bratislava

Bratislava 6. februára (TASR) - Domáca živočíšna výroba bije na poplach a potrebuje záchranný pás, lebo inak sa jej dlhodobý úpadok nezastaví.

Uviedol to predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík, podľa ktorého považuje agrosamospráva stabilizáciu a postupný rozvoj chovateľských aktivít za jednu zo svojich priorít.

Počty všetkých rozhodujúcich kategórií hospodárskych zvierat v slovenských chovoch totiž klesli hlboko pod úroveň 70 % koncororočných stavov v roku 1989, ktorého záver odštartoval transformáciu poľnohospodárstva v SR. Najhoršie dopadol sektor ošípaných, v ktorom už počty zvierat dosahujú len niečo viac ako pätinu vtedajšej úrovne. Pod 30 % východiskového stavu sú aj počty hovädzieho dobytka, zatiaľ čo počty oviec a hydiny oscilujú medzi hranicou 60 a 70 %.

"Živočíšna výroba predstavuje jeden z rozhodujúcich sektorov poľnohospodárskej výroby z hľadiska udržania a rozvíjania agrárnej a vidieckej zamestnanosti. V dôsledku dlhodobo nepriaznivého vývoja cien, ktoré vo viacerých segmentoch zväčša zaostávajú o 5 až 20 % za úrovňou výrobných nákladov a nedostatočnej podpory z verejných zdrojov, však predstavuje pre podnikateľské subjekty ekonomickú príťaž. Jej rozmer sa preto neustále znižuje - dokonca natoľko, že od roku 2008/2009 začali v štruktúre príjmov prevládať tržby z rastlinnej výroby nad tržbami zo živočíšnej produkcie. Štrukturálna nerovnováha v poľnohospodárskej výrobe sa pritom stále prehlbuje, pričom živočíšna produkcia ťahá za kratší koniec," zdôraznil Semančík.

Jednou z príčin jej poklesu v SR je podľa neho nižšia podpora v porovnaní so starými členskými štátmi EÚ, ktorá sa premieta do technického a technologického zaostávania slovenských podnikov. Kapitálová poddimenzovanosť podnikateľských subjektov zvyšuje ich nároky na cenovú úhradu nákladov, ktorú sa im však vo vzťahu k odberateľom dlhodobo nedarí zabezpečiť. Najhoršia je situácia v chovoch hovädzieho dobytka, ošípaných a hydiny, ktoré predstavujú z pohľadu Slovenska citlivé sektory vyžadujúce si osobitnú pomoc a podporu. Napriek značnému poklesu živočíšna výroba naďalej zamestnáva viac ako 50 % všetkých pracovníkov v poľnohospodárstve a v prípade vytvorenia priaznivých podmienok má potenciál zamestnanosť ďalej zvyšovať.

SPPK podľa Semančíka identifikovala 6 možných zdrojov, z ktorých by sa mohli získať finančné prostriedky potrebné na nevyhnutnú podporu živočíšnej výroby v tomto roku. Jednou z možností je realokácia zdrojov určených na štátnu pomoc a krátenie niektorých výdavkov v jej rámci. Podľa komory by do tohto sektora mali smerovať tiež prostriedky, ktoré uhradí Európska komisia (EK) Slovensku na základe rozhodnutia Európskeho súdneho dvora za neoprávnene udelenú pokutu za nadmerné zásoby niektorých poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov pred vstupom do EÚ. Využiť by sa mali aj zdroje získané tzv. moduláciou priamych platieb, ktoré síce nie je možné použiť na priamu osobitnú podporu živočíšnej výroby, ale dajú sa využiť na projektové investičné podpory.

"Využiť treba tiež dobrovoľne viazané platby, z ktorých by sektor živočíšnej výroby mohol získať približne 12,5 až 13 miliónov eur. Podľa nášho názoru by bolo správne, keby sa poľnohospodárom vrátila aj DPH za vlaňajšie platby štátneho podniku Plemenárske služby v rámci projektu skvalitnenia Centrálnej evidencie hospodárskych zvierat vo výške približne 3,2 milióna eur. Využitie všetkých týchto možností by bolo pre poľnohospodárov signálom, že živočíšna výroba dostane aspoň aké-také podpory," uzavrel predseda SPPK.
 

Vyberte región